TAFLAN – PRUNUS LAUROCERASUS
Diğer İsimleri : Kara Yemiş, Laz Kirazı
Kullanılan Kısımları: Taze ve kuru meyveleri
Kullanıldığı Yerler:
Fırında kurutulmuş meyve çekirdekleri toz haline getirilir, şeker hastalığında sabahları aç karna 1-2 çay kaşığı içilir. Taze meyvelerden yapılan şurubu nefes yolları hastalıklarında, nevraljide, mide ve bağırsak tembelliğinde faydalıdır.
Taflan yapraklarının damıtılması ile taflan suyu çıkarılır bu sudan günde 1-8 gr mı öksürük kesici, bulantı ve karın ağrılarını yatıştırıcı olarak içilir.
Doz aşımı baş dönmesi, kusma ve karm ağrıları ile beliren zehirlenmeler yapar.
Haricen Kullanılışı: Taflan zamkı fitil olarak konulursa basuru iyileştirir.