26 Mayıs 2014 Pazartesi

Tuhaf Gökada: Hoag Nesnesi

İçinde milyonlarca yıldızı barındıran tuhaf bir sistem..

Art Hoag 1950 yılında şans eseri bu nesneye rastladı ve onun zarif yapısını gören ilk kişi oldu. Tuhaf yapısıyla Hoag Nesnesi halkalı bir gökadadır ve galaksimiz Samanyolu' ndan biraz daha büyüktür. Kendisini keşfeden gökbilimci Hoag' ın adını almıştır. 600 milyon ışık yılı uzaklıkta Yılan Takımyıldızında yatan nesne, bize Güneş Sistemi' mizin incisi Satürn'ü anımsatıyor. Benzersiz yapısı birçok gökbilimciyi etkilemiştir.

Halka kısmında genç,mavi,sıcak,parlak mavi yıldızlar daha yoğun iken, merkeze yakın bir konumda daha yaşlı ve daha kırmızı yıldızlardan oluşan yaşlı sarı bir çekirdek mevcut. İkisinin arasında ise karanlık görünen bir boşluk var (Boşluktan, şans eseri daha uzakta olan bir gökada görülebiliyor.)

Hoag Nesnesi' nin nasıl oluştuğu henüz bilinmiyor. Ancak bu nesneye benzer başka cisimlerde tespit edilmiştir (Örnek olarak Araba Tekeri Gökadası). Bu nesnelerin tamamı "Halkalı Gökadalar" sınıfında toplanmaktadır.

Peki nasıl oluşmuş olabilir? Yapılan gözlemlerde nesnenin son 1 milyar yıl içerisinde hiçbir gökada ile etkileşime geçmediği görülmüştür. Gökada milyarlarca yıl önce olan bir gökada çarpışmasından arta kalmış olabilir ya da şimdiye kadar çoktan yok olmuş gitmiş merkezi bir çubuğun kütleçekimsel etkisi olabilir.

Taner Göçer


Tuhaf Gökada: Hoag Nesnesi
    R. Lucas (Uzay Teleskobu Bilim Enstitüsü [STScI] / Gökbilim Araştırmaları İçin Üniversiteler Birliği [AURA]), Hubble Miras Ekibi, NASA

0 yorum to “Tuhaf Gökada: Hoag Nesnesi”

Yorum Gönder